Anne-Claire Stuivenberg zittend op haar Amsterbankje in de Jordaan

portret_Hugo_01_Xsmall

Over ons en de ultieme gevelbank

 

Anne-Claire Stuivenberg is in 2018 met Amsterbankje begonnen. “Het idee voor het ontwikkelen van een gevelbankje komt voort uit mijn eigen behoefte aan een dergelijk bankje. Sinds enige jaren bewoon ik, samen met mijn gezin, een prachtig historisch pandje in de Amsterdamse Jordaan. Graag wilde ik daar een passend gevelbankje plaatsen, maar kon op de bestaande markt geen geschikte bankjes vinden.

De Stad als inspiratie

Na enig speurwerk in de stad is duidelijk geworden dat het huidig aanbod niet goed aansluit bij de behoefte van stadsbewoners. Ik heb talloze oplossingen gezien die geen recht doen aan de behoefte een mooi en gezellig plekje te creëren voor de gevel. Tuinbankjes die met kettingsloten aan de gevel bevestigd zijn om diefstal te voorkomen, bordjes met teksten ‘dit is privébezit’ om vreemdzitters te weren, fietsen die tegen bankjes aan geparkeerd staan en zo de doorloop op de stoep blokkeren. Tuinbankjes die qua uiterlijk en afmeting niet bij de stadsgevel passen, en vooral veel bankjes die op instorten staan omdat er geen onderhoud is gepleegd, waar dat wel nodig is.

De uitdaging

Wat een prachtige uitdaging! Een bankje ontwikkelen dat een oplossing biedt aan genoemde problemen en bovendien recht doet aan de wereld waarin we leven; dus een bankje dat onderhoudsvrij is en gemaakt is van lokaal hout en andere duurzame materialen. Mede dankzij Hugo Timmermans die het design voor z’n rekening nam, brengt Amsterbankje  een prachtig gevelbankje op de markt; een verfraaiing van de gevel en een sieraad voor de stad.”

Contact met Anne-Claire? Bel of mail

 

Hugo Timmermans studeerde in 1992 af aan de Design Academy Eindhoven, en heeft sindsdien vooral meubels en interieurs ontworpen, gemaakt en geproduceerd. Zijn stijl is er een van eenvoud en eerlijke materialen. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Gietijzer

“.. een mooie uitdaging: een bankje ontwikkelen dat zowel op- als neer kan klappen, gemaakt van duurzame materialen, passend bij de Amsterdamse stadsgevels. Ik was gelijk geïnspireerd, en heb een lang gekoesterde wens in vervulling kunnen laten gaan: het werken met gietijzer. Een mooie techniek die al bestaat sinds de IJzertijd. Het is in feite één van de eerste industriële technieken doordat het gesmolten ijzer in een mal gegoten wordt.  Je ziet in de stad dat zowel praktische als decoratieve elementen in en rond historische huizen van gietijzer gemaakt zijn: hekwerken, scharnieren, brugrelingen etc.

Het ontwerp

Ik heb geprobeerd het Amsterbankje dusdanig te ontwerpen dat het goed aansluit bij de vormgeving van de stad, zonder nostalgisch of oubollig te worden. Het is mijn doel dingen te ontwerpen die tijdloos zijn, die lang meegaan omdat ze van duurzame materialen zijn gemaakt, én omdat ze niet trendy zijn.
Dit bankje is een verfraaiing voor je gevel. Het is heel handig dat je ‘m ook neer kan klappen, zodat je uitzicht vanuit het huis niet belemmerd wordt.  Ik hoop dat het Amsterbankje vele gevels zal sieren, in Amsterdam en daarbuiten, en er veel thee op gedronken zal worden, gekletst, geborreld..”

Contact met Hugo? klik hier